Onze-Kaaz-belegen-komijn-stuk-jan17

Een jonge kaas is zo gek nog niet

Als u naar onze website kijkt dan komt u de termen overal tegen: jonge kaas, jong belegen, belegen, extra belegen, oud en overjarige kaas.

We hebben al een aantal van deze kazen in het zonnetje gezet. Oude en overjarige kazen hebben zelfs hun eigen pagina. Over belegen kaas hebben we een blog geschreven.

Maar een echte lekkere jonge kaas met een romige smaak lijkt daardoor misschien een beetje buiten beeld te blijven, terwijl juist dat soort kazen heerlijk zijn om te smelten op een pizza of op een tosti. Bovendien zijn dat soort kazen ook bij heel veel mensen geliefd.

Verschillende rijpingen

Zullen we eerst even doornemen hoe oud kazen zijn om jong of jong belegen genoemd te mogen worden en dan gelijk de andere leeftijden even noemen?

Jonge kaas: 4-6 weken oud

Jong belegen kaas: 6 -10 weken oud

Belegen kaas:  10- 17 weken

Extra belegen kaas: 17- 24 weken

Oude kaas: 35 – 52 weken

Overjarige kaas: 52 – 70 weken

Dus even voor het gemak: alleen overjarige kaas is meer dan een jaar oud. Een kaas is na vier weken al rijp en na 6 weken wordt een jonge kaas al een jong belegen kaas. De rest zit daar ergens tussenin. Kazen worden gerijpt op dikke planken en worden regelmatig gekeerd. Naarmate de kaas rijpt, neemt die in omvang en gewicht iets af.  Een wat oudere kaas is daardoor per kilo wat duurder dan een jonge kaas. Een oudere kaas krijgt ook wat zoutkristallen in zich, die in jongere kaas niet aanwezig zijn. Daardoor is soms een oudere kaas wat intenser om te eten dan zijn jongere broertje. Een oude of overjarige kaas wordt ook wat minder smeuïg. Zo ziet u maar weer: het kiezen van een jonge kaas is zo gek nog niet.

Jonge kaas kopen

Jonge kaas mag dus zo heten, als die tussen de 4 en 6 weken oud is. De jonge kazen die u bij ons kunt bestellen zijn van allerlei soorten en maten. De standaard kaas is er een van de serie Onze Kaaz en is een 48+ kaas. U kunt bij ons ook een jonge Boerenkaas bestellen, die is gemaakt met rauwe melk. Bovendien hebben we ook een jonge komijnekaas. We zetten ze voor het gemak even onder elkaar.

ONZE KAAZ Jong 48+

De Boeren Schat Jong (Onderwater) 48+ (RM) (B)

ONZE KAAZ Komijn Jong 48+

In het voorjaar hebben we ook heerlijke graskaas ter beschikking. Die wordt gemaakt van melk van koeien die buiten gras eten en heeft zeker in het voorjaar dezelfde sfeer om zich heen hangen als bijvoorbeeld de eerste asperges. Graskaas is een kaas om het nieuwe voorjaar een beetje te vieren en is traditioneel een jonge kaas.

Jong belegen kaas kopen

Jong belegen kaas is ook een heel populaire kaas om te bestellen. Deze is nog steeds prima te smelten maar heeft een net iets steviger smaak. Dit soort kaas is dan ook een soort alleskunner.

We hebben een aantal verschillende soorten: twee van de Onze Kaaz serie (48+ en 35+ versies) en een populaire Boerenkaas en boerderijkaas. Heeft u liever een kaas met komijn? Die hebben we ook in de jong belegen variant. Als u een unieke smaak wilt proberen dan raden we u een jong belegen geitenkaas aan.

We zetten ze even op een rijtje:

ONZE KAAZ Jong Belegen 48+

ONZE KAAZ Jong Belegen 35+

Jong belegen boerenkaas van boer Mulder

De Boeren Schat Jong Belegen (Van Erk) 50+ (GT)

ONZE KAAZ Komijn Jong Belegen 48+

Geitenkaas Jong Belegen

Zo ziet u maar weer: als het gaat om een lekkere kaas, dan zijn jonge en jong belegen kaas erg interessant. Zeker als het gaat om de prijs en het gemak waarmee ze gesmolten kunnen worden op een lekkere pizza of bovenop een lekkere ovenschotel. Bovendien hebben deze kazen nog geen zoutkristallen en zijn daardoor wat betreft smaak wat zachter in de mond. Een aantal goede redenen om standaard een stuk jongere, romige kaas in de koelkast te hebben liggen.