Parmigiano_Reggiano_parmezaanse_kaas_1

Italiaanse Kaas

Italiaanse kaas staat soms niet zo in de schijnwerpers als Franse kaas, maar dat vinden wij geheel onterecht. We praten graag over lekkere Italiaanse kaas omdat je er zulke lekkere dingen mee kunt maken. Zullen we er eens induiken?

Italië…dit prachtige land in het zuiden van Europa staat bekend om haar eeuwenoude cultuur, opera’s, het heerlijke weer, mooie stranden en de heerlijke Italiaanse gerechten die over de hele wereld bekend zijn. Kaas speelt in die gerechten ook nog eens een grote rol. Dus als je echt Italiaans wilt koken dan is niets lekkerder dan ook met echte Italiaanse kaas te werken.

We bieden er een aantal aan in onze online kaaswinkel. Zullen we ze even introduceren?

Parmigiano Reggiano – de meeste bekende Italiaanse kaas

Deze prachtige Parmezaanse kaas is een van de meest bekende kazen en wordt al eeuwenlang gemaakt. Tegenwoordig mag alleen kaas parmezaans genoemd worden als die in heel specifieke streken in Italië is gemaakt, waaronder uiteraard de provincie Parma. Voor deze kaas gelden hele strenge voorwaarden die door keurmeesters in de gaten worden gehouden. De echte, goedgekeurde Parmezaanse kaas is te herkennen aan de vele keurmerken in de korst. Parmezaanse kaas is oud en rijpt tot wel 2 jaar. Daardoor is het ook een harde kaas. Een hele Parmezaanse kaas weegt 38 kg en wordt gemaakt van niet-gepasteuriseerde koemelk.

Als het gaat om de smaak dan is de echte Parmezaanse kaas natuurlijk superieur. Parmezaanse kaas is heerlijk op pizza en pasta’s. Geraspte Parmezaanse kaas op een gerecht geeft het die hele specifieke Italiaanse smaak, die weer perfect past bij de smaak van tomaat en olijven. Proeft u het al een beetje?

Parmigiano Reggiano parmezaanse kaas

Grana Padano

Grana Padano is iets zachter van smaak dan Parmigiano Reggiano. Hoewel Grana Padano goed vergelijkbaar is met Parmigiano Reggiano en ook wordt gemaakt van niet-gepasteuriseerde koemelk, wordt het onder iets minder strenge voorwaarden gemaakt. De kaas mag in een groter gebied worden gemaakt en het dieet van de koeien is aan minder strikte regels gebonden. Het voordeel is dat deze kaas nog steeds heel lekker, maar ook wat goedkoper is. U kunt zelf bepalen of u het verschil kunt proeven en of het verschil in prijs het waard is om de ene kaas of de andere kaas te bestellen. Misschien wilt u eerst van beiden een stukje van 300 gram proberen?

Grana Padano kaas

 

Pecorino Romano

Deze schapenkaas komt ook weer uit een rijke traditie en is gemaakt van gethermiseerde schapenmelk. Bij het bereiden wordt zeewater gebruikt om de kaas in te wassen, wat de kenmerkende zoute smaak geeft en de smaak is pittig, wat een leuk alternatief is voor Parmezaanse kaas. Ook deze kunt u eerst proberen door een stukje van 300 gram te bestellen.

Pecorino Romano Italiaanse schapenkaas (GT)

Hommage Italia – een Italiaanse kaas van Nederlandse bodem

Dit is technisch een Nederlandse kaas want deze kaas wordt in Nederland gemaakt, maar zoals de naam al zegt is het een hommage aan Italië, dus we zetten hem er hier wel tussen. Deze kaas is allereerst een geitenkaas en zit bovendien boordevol Italiaanse kruiden zoals oregano en basilicum. Dus ja, als je een hap neemt dan doet deze kaas u op zijn minst aan Italië denken en met een beetje geluk zit u in gedachten op een heerlijk Italiaanse terras. Ook van deze kaas kunt u een kleiner stukje van 300 gram bestellen om hem even uit te proberen.

Hommage Italia 50+