
Er zijn heel wat variaties mogelijk als we het hebben over risotto! Wat vooral heel fijn is aan deze Italiaanse heerlijkheid, is dat je kunt variëren en de smaak gemakkelijk kan aanpassen. Bovendien, met de basisingrediënten in huis kan je redelijk makkelijk een heerlijke schotel op tafel zetten.
Omdat we Kaasdok zijn, gebruiken we natuurlijk een van onze eigen, meest populaire kazen in dit gerecht: een Friesblond Jong. Omdat we ook standaard altijd champignons in huis hebben, werd dat het hoofdingrediënt. We haalden wel een echte Italiaanse rijst in huis, in ons geval een Arborio. We hebben altijd wel een liter kipbouillon in huis, uien en knoflook. En we hebben een kruidentuin in de zomer, dus genoeg beschikbaar om uit te kiezen. In ons geval kozen we voor verse oregano.
Een tip voordat we in het recept duiken: blijf roeren! Bij dit recept kan je eigenlijk niet weglopen. Je moet namelijk steeds goed roeren, anders bakt de rijst aan. Het is dus wel belangrijk om alle ingrediënten alvast klaar te zetten en binnen handbereik te houden, of maak het met zijn tweeën! Ook gezellig!
Wat heeft u nodig?
Voor 2–3 personen
Ingrediënten:
– 450 g kastanjechampignons, in plakjes
– 1 kipfilet (150–200 g), in stukjes
– 300 g risottorijst (Arborio of Carnaroli)
– 1 liter kippenbouillon, warm
– 1 middelgrote ui, fijngesneden
– 1 eetlepel verse oregano
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 160 ml droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
– olijfolie
– 1 el boter
– 50 gram geraspte, jonge Friesblond kaas
– Zout en peper
– Verse peterselie voor garnering (optioneel)
Bereiding:
1. Champignons bakken: Verhit 1 el olie + 1 el boter. Bak champignons goudbruin (7–10 min). Zet apart.
2. Kip bakken: roerbak stukjes kip met zout/peper in een scheut olie totdat ze gaar zijn. Voeg de champignons op het laatst toe voor een minuut en roer het mengsel zachtjes door. Zet apart.
3. Laat de pan uitlekken en veeg de pan even schoon met een stukje keukenrol.
3. Risottobasis: Fruit de ui in een scheutje olie. Voeg knoflook toe en de verse oregano, dan de ongekookte rijst. Roer tot rijst glazig is.
4. Blussen: Voeg witte wijn toe en laat bijna verdampen.
5. Bouillon toevoegen: Voeg steeds een soeplepel warme bouillon toe, roer vaak. Voeg steeds ook een beetje van het kip/champignon mengsel toe. Herhaal en blijf roeren tot rijst net gaar is, maar nog een beetje “el dente”. Bij ons duurde dat wel een minuut of 20.
7. Afmaken: Roer de geraspte kaas door de risotto. Breng op smaak. Laat 2 min rusten. Garneer eventueel met de verse peterselie.
Serveertip: Lekker met een glas droge witte wijn, zoals diezelfde Sauvignon Blanc!
EET SMAKELIJK!!
 
                