kaaspakket_hollandse_kaas_1

Vacuümverpakte kaas

We krijgen deze vragen redelijk regelmatig: “We gaan op reis, kunnen we veilig een stuk vacuümverpakte kaas meenemen op vakantie?” “Verkoopt u langhoudbare kaas?” “Als we vacuümverpakte kaas bestellen, kunnen we dan die kaas ook meenemen in het vliegtuig?”

Onze vacuümverpakking

Laten voor wat antwoorden eerst eens kijken naar de vacuümverpakking. Alle kaas gaat in een luchtdichte verpakking weg bij Cromwijk uw Kaasboer. Niet alleen zit er een dikke plastic verpakking om de kaas heen, maar alle lucht is ook uit die verpakking gezogen. Dat betekent dat er geen lucht bij de kaas kan komen en dat die niet verder kan uitdrogen. Bovendien, en dat is net zo belangrijk:  er kan geen schimmel op groeien. Dit proces laten we graag over aan onze professionele vacuümmachine en die doet dat heel snel.

Vacuümverpakte kaas bewaren in de koelkast

Als de verpakking netjes strak om de kaas blijft zitten na ontvangst, dan kunt u vacuümverpakte kaas zeker twee maanden bewaren in de koelkast. Als u het daarna uit de verpakking haalt, zal het stuk kaas zal nog net zo vers zijn als toen we het afsneden . Daarmee bedoelen we dat het net zo vers eruit ziet en smaakt als toen we het in een pakket aan u verstuurden.

Vacuümverpakte kaas bewaren buiten de koelkast

Maar hoe zit het dan als u de vacuümverpakte kaas even niet in de koelkast kunt bewaren? Stel, u gaat op zomervakantie met de auto en u bent enige uren onderweg. Is de kaas dan nog wel eetbaar?
Als de kaas wordt verstuurd op hele warme dagen of als u lang onderweg bent, dan ziet de kaas er wat anders uit als u hem daarna gelijk uit de verpakking haalt. Door de hogere temperatuur gaat de kaas namelijk een heel klein beetje smelten. Dat kunt u zien omdat er wat kleine druppels op de kaas zitten. De kaas voelt dan ook een stuk zachter. Dit wordt zwetende kaas genoemd en dat klinkt niet super fris. Dat valt mee want het is een heel natuurlijke reactie van een mooi product dat aan wat hogere temperaturen is blootgesteld. U kunt die kaas nog prima eten, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Maar voor de smaak raden we altijd aan de kaas eerst even te koelen. De kaas stolt dan als het ware weer en neemt de het vocht weer in zich op.

Kaas meenemen op vakantie

U kunt vacuumverpakte kaas dus prima meenemen op vakantie, ook al is het ver rijden naar uw bestemming. Men zou kunnen zeggen dat het langhoudbare kaas is zelfs, maar daarvoor veranderen we dus niets aan de ingrediënten. Een verpakking zou per ongeluk beschadigd kunnen raken. Stel dat u het kaaspakket opent met een mes en per ongeluk een mini sneetje maakt in een vacuümverpakking. Dan is dat stukje kaas niet meer vacuümverpakt, ook al zit het stuk nog grotendeels in het plastic. In dat geval raden we aan die kaas als eerste op te eten op uw bestemming.
Sommige landen buiten de EU eisen dat u kaas voor eigen gebruik vacuümverpakt vervoert. In dat geval is het zeker belangrijk de verpakking intact te laten. Voor details en de precieze regels is het verstandig  de invoerregels voor een specifiek land te lezen voordat u kaas meeneemt naar familie of vrienden in het buitenland.